torstai 5. tammikuuta 2012

                                                            
                                                            
Moikka,

Ihanaa kun tiistaina oli niin paljon lunta !(tai no, paljon ja paljon..) Hevoset oli ihan innoissaan kun ne pääsi tarhaan, piehtaroivat ja riehuivat ihan onnessaan.
Tiistai aamulla olin taluttamassa Fajanaa lumisella pellolla ennen kuin vein sen tarhaan, ja oli kyllä Fajanalla ihmettelemistä, kun Saksassa tuskin on ollut näinkään 'paljoa' lunta.
Mutta joo käytiin sitten vielä tiistai-illalla Fajanan kanssa pellolla ratsastelemassa ja Fajana oli ihan tohkeissaan kun sai ravata ja vähän laukata lumessa.

Tiistai päivällä oltiin valmennuksessa, mukana oli Tirppa ja Pinkku.
Tirpan ja Pinkun (ja Repsun) kasvattaja sekä pari tuttua tuli katsomaan valmennusta ja oli kyllä kaikki tosi tyytyväisiä ja hevoset kuulemma näytti hyvinvoivilta ja hienoilta :) Meni kyllä tosi hyvin molempien hevosten osalta valmennukset.
Tirppa käyttäytyi nätisti eikä riehunut tai temppuillut turhia ollenkaan, ja Pinkku hyppäsi hyvin n. 120cm rataa. Pikku-Tirppa hyppäsi jo kiltisti 95cm korkuista rataa. Ja ainiin, Tirppahan kääntyi nyt tämän vuoden puolella 5-vuotiaaksi ja Pinkku ja Fajana 7-vuotiaiksi :) Aika nopeesti nekin kasvaa ja kehittyy, viime alkuvuodesta se Tirppakin oli vielä pieni lapsi..



Pinkku 2-vuotiaana, vuonna 2007 :)

Tässä pari lumista kuvaa tallilta. Ylemmässä kuvassa näkyy ylätalli ja alemmassa ulkokarsinat :) Niiden lisäksi meillä on vielä pikkutalli ja iso talli. Isoa tallia näkyy tossa ylemmässä kuvassa vähän vasemmassa reunassa.



Keskiviikkona oli vähän tylsä keli, satoi vettä, ja loskaa oli joka paikassa. Kävin silti päivällä vähän ensin maastoilemassa Fajanalla. Mentiin ihan joku reilu puolen tunnin käyntilenkki jonka jälkeen mentiin vielä kentälle vähäksi aikaa. En tehny mitään kummempia, vähän ravailin rennoks ja laukkasin ylimääräsii energioita pois.
Tänään mennään taas valmennukseen hyppäämään Fajanalla, ja Tommi tulee Mollyllä :)
Pitää yrittää saada äiti ottamaan taas videota :)

Maanantaina Molly vietiin Vermon klinikalle Jutin raspattavaksi kun se oli oudon herkkä suustaan. Mollyn suusta löytyi vaikka minkälaisia kauheuksia, mm. piikkejä ja lisäksi leukalukko. Lääkärin mukaan Mollyn on ollu kivuliasta liikkua peräänannossa ja syödä, kun ei hampaat ollu kunnossa. Että eipä siis ihme että poni viiletti tuhatta ja sataa kenttää ympäri kipua karkuun..
Olisi kiva tietää millainen "eläinlääkäri" on ponin edellisessä kodissa viimeksi raspannut, tai ainakin meille väitettiin että on raspattu vähän/jonkin aikaa sitten, mutta mistäs sitä tietää.. Nyt on Molly onneks liikkunut suu toimien peräänannossa ja vaikuttaa paljon hyväntuulisemmalta :)

vaja :)



veeti odottaa ruokaa :):)
Sitten, mua pyydettiin tekemään jonkinlainen postaus/esittely meijän hepoista tai että millasii ne on, luonteelta, ratsastettavuudelta jne. :) Voin tähän loppuun pikaisesti laittaa niistä jotain, mutta sellasia virallisempia tietoja voi lukea enemmän tuolta yläpalkin 'Hevoset'-sivulta :)

Eli alotetaan vaikka Fajanasta. Luonteeltaan kiltti mutta aika tammamainen välillä. Fajana on vielä tosi raaka, keskeneräinen ja aika haastava ratsastaa, mutta yleisesti todella herkkä ja kuuma tamma. Sileällä nykyään ihan hyvä ratsastaa mutta parannettavaa löytyy aina, ja tasaisesti kehittyy ja etenee kuitenkin koko ajan. Fajana on hypätessä erityisen kuuma ja vahva, ja vielä epätasainen, vaikka ei välttämättä aina siltä näytä päältäpäin katsottuna. Fajanalla on eniten meijän hevosista kapasiteettia ja sen hyppy on tekniikaltaan hyvä ja on aika 'räjähtävä', mutta ei ehkä ole varovaisimmasta päästä.  Jännittävissä paikoissa/tilanteissa esim. kisoissa menee yleensä vielä aika sähläykseksi, mutta turha sähläys ja jännitys jää varmasti kisapaikoillakin pois kunhan saadaan sitä rutiinia ja kokemusta lisää.
Isoin 'miinus' Fajanassa on varmaankin se että sillä ei voi ratsastaa jos kentällä on paljon muita. Tämän takia Fajanalla onkin todella vaikea verrytellä kisoissa koska se menee yleensä vain riehumiseksi ja Fajana kuumuu todella paljon, jolloin sitä on aika vaikea hallita ja saada keskittymään. Sen takia yleensä yritän verrytellä jossain muualla, esim Ypäjällä pystyy verryttelemään maastossa, hiittiradalla jne. Kisojen verryttelyissä hyppäämisen osalta riittää yleensä muutama hyppy.
Tykkään kuitenkin ratsastaa eniten meijän hevosista Fajanaa koska se on niin herkkä ja aina menossa. Fajanalla ei oikeastaan pysty meidän perheestä mun lisäksi kukaan muu kunnolla ratsastamaankaan, ja se alunperin tulikin pelkästään minun käyttööni.

Sitten Pinkku. Pinkun luonnetta kuvaa hyvin lempinimi 'pehmolelu', jonka valmentajani sille antoi :D Eli ei ole rohkeimmasta päästä ja on vähän arkajalka, esim vieraat ihmiset on vähän pelottavia. Pinkulla on hyvä hyppy ja sen ratsastettavuus on tosi hyvä. Pinkku ollut meillä 4-vuotiaasta asti eli tunnetaan se aika hyvin.
Pinkku on sileellä mentäessä välillä jopa vähän laiska, mutta hypätessä herää ja on tosi eteenpäinpyrkivä ja energinen. Pinkku rakastaa maastoilua. Kisoissa, ja varsinkin verryttelyissä meno on välillä aika villiä ja pukkeja ja singahduksia tulee aika paljon, mutta onneksi yleensä rauhoittuu radalle. Pinkku on myös tosi herkkä ja kevyt edestä vaikka onkin aika iso. Pinkulla on paljon kapasiteettia ja ponnua myös, mutta ei samanlaista räjähtävyyttä kuin Fajanassa. Sen hyppy on myös hieman rauhallisempi mutta hyvä tekniikka kuitenkin.

Sitten Tirppaan. Tirppa on aina vähän ollut sellainen pieni 'ongelmanuori' ja aivotoiminta on välillä vähän liiankin vilkasta, tosin suunnattuna kaikkeen muuhun kuin pitäisi. Luonnostaan Tirppa on tosi rohkea mutta tykkää vähän pelleillä ja keksiä omia temppuja, kuuluu kai vähän kovapäiseen ja isoegoiseen luonteeseen. Tirppa on ollut meillä vajaan vuoden, ja mä olen alkanut ratsastamaan sillä vasta viime syksyllä (syksy 2011). Kapasiteettia sillä on paljon mutta Tirppa tarvitsee vielä paljon aikaa, varsinkin kun luonne ei ole mikään helpoin. Ja tosiaan, valmentajaltani lainattu lause kertoo paljon Tirpasta: "jos toi hevonen ei olis noin hyvä hyppääjä, se olis jo eläintarhassa". Tirppa on kyllä omalla tavallaan ja kovasta luonteesta riippumatta tosi ihana hevonen ja onneksi kuitenkin (yleensä) tosi kiltti :)

Repsu taas on varmaan kiltein koskaan tuntemani hevonen, sen voisi antaa melkeimpä kenelle vain hoidettavaksi ja käsiteltäväksi. Sen ihana luonne korvaa ja kompensoi ei-niin-hyvää ratsastettavuutta. Kapasiteettia Repsullakin on, mutta on vielä tosi raaka eikä sillä oikeastaan pahemmin mitään oltu tehtykään ennen meille tuloa. Hyppy on vielä keskeneräinen ja sitä treenataan koko ajan ja ratsastettavuus paranee koko ajan hitaasti, ajan kanssa.

Sitten on Kinkku, jolla on tosi hyvä ratsastettavuus, liikettä, laatua ja hyppyä. Hyppyä ei vielä ole ehditty treenaamaan kuin vasta puolen vuoden ajan, kuitenkin puolessa vuodessa se pääsi 50cm radoista jo 120cm ratoihin(valmennuksissa). Kinkku on varmaan yksi mukavimmista hevosista millä olen ratsastanut. Luonteeltaan Kinkku on myös tosi kiltti, reilu. rohkea ja yksinkertainen, ja tekee paljon ratsastajankin puolesta. Hoidettaessa se on todella kiltti mutta muita hevosia se ei siedä ollenkaan, varsinkaan ruokinta-aikaan. Tällä hetkellä Kinkku on kantavana ja varsoo kesällä 2012.

Sitten on Jack, pieni ja laiskahko poni, joka ei jaksaisi tehdä töitä ollenkaan ja olisi mielummin vaan syömässä. Hypätessä vauhtia kuitenkin löytyy tarvittaessa ja Jack on yleensä voittamaton aikaluokissa koska se kääntyy todella pienistä teistä ja omistaa paljon kapasiteettia pieneen kokoonsa nähden. Luonteeltaan se on perus poni, kiltti mutta karkailee ja keksii metkuja aina kun silmä välttää. Jackista tykkää kaikki ihmiset ja hepatkin, varsinkin Repsu ja Pinkku on ihan 'ominut' Jackin :)

Sitten vielä pieni Molly-poni, joka on kipakka tamma, vähän luimii ja kiukuttelee karsinassa ja loimia laittaessa jne mutta muuten käytävällä hoidettaessa tosi kiltti. Ratsastettavuus on nykyään ihan hyvä, varsinkin kun suu ja varusteet on hoidettu kuntoon. Tommi liikuttaa Mollyn melkein joka päivä, joten itse joudun selkään vain jos se on liian villi tai ei tottele Tommia.

3 kommenttia:

 1. jaksoin lukea mutta tuo teksti on vähän ainakin omille silmille hankalaa luettavaa ku ei tuo valkee ertou kunnolla :s

  VastaaPoista
 2. Tää sun blogis on niin ihana, varsinkin nyt kun oot ahkerammin alkanut postailemaan, koska toteutat ihanan nopeasti mutta silti niin laadukkaasti noi kaikki lukijoiden toiveet ! :D Kivemmaks teke vielä se kun teillä on niin paljon toisistaan poikkeavia hevosia joista kaikista on kiva aina lukea (:

  VastaaPoista
 3. Juu huomasin kans saman ja vaihdoin taustan vähän tummempaan :)

  -----

  Kiitos paljon =)

  VastaaPoista