tiistai 9. syyskuuta 2014

Hevosteni hoito ja liikutus: Fajana

Minulta on useampaan kertaan lukijoiden puolelta toivottu tarkempaa postausta siitä, miten hoidan ja treenaan hevosiani, ja mitä kaikkea niiden jokapäiväiseen arkeen kuuluu. Ajattelin kirjoittaa pienet koosteet jokaisesta hevosesta erikseen, mitä esimerkiksi niiden päivittäiseen hoitoon sisältyy, miten niitä ruokitaan, sekä miten ratsastan ja liikutan niitä. Luvassa on siis hieman pidempiä postauksia!

Tässä postauksessa kerron sekä yleistä käytäntöä hevosiani treenatessa ja hoitaessani, että tarkemmin Fajanan hoidosta ja liikutuksesta. Seuraavassa postauksessa sitten perehdytään toiseen hevoseen samojen asioiden tiimoilta.Pyrin hevosiani treenatessa pitämään liikutuksen mahdollisimman vaihtelevana ja monipuolisena, jotta hevoseni eivät kyllästyisi työntekoon vaan olisivat aina innokkaana lähdössä treenaamaan ja oppimaan uutta. Meillä kotona ei ole maneesia, joten sääolosuhteet vaikuttavat paljon hevosten liikutukseen. Yksi positiivinen puoli maneesittomuudessa ainakin on: tulee ratsastettua paljon ulkona, mikä pitää hevoset virkeämpinä ja treenaamisen niille mielekkäämpänä.

Fajanalla pyrin ratsastamaan viikon jokaisena päivänä, kuitenkin niin, että sillä on 1-2 kevyempää päivää viikossa, tällöin yleensä teen pituudeltaan vaihtelevia maastokävelyjä. Vanhemmilla hevosilla vapaapäivät eivät mielestäni ole välttämättömiä, sillä monesti ne aiheuttavat vain jäykkyyttä ja ylimääräistä energiaa, mikä kostautuu aina seuraavana päivänä ratsastettaessa. Nuorilla hevosilla toki vapaapäivät ovat tärkeämpiä niin fyysisesti kuin henkisestikin, ja nuorille vapaapäivät ovatkin suotavia.

Hevoseni hyppäävät pääsääntöisesti noin kerran viikossa, joskus kisakaudella jopa harvemmin, ja silloinkin yleensä vain kilpailuissa. Valmennukset suunnitellaan aina kilpailuiden mukaan: jos tulee useamman viikon kisatauko, keskitytään valmennuksissa ehkä mahdollisesti johonkin uuteen asiaan, harjoitellaan jotain hevoselle hankalampaa tehtävää (esimerkiksi Gromerille kolmoissarjat ovat hieman hankalia) tai hevosen kehittämiseen (esim. etu- ja/tai takajalkojen tekniikkaan, hypyn kaaren muokkaamiseen jne). Jos taas lähiaikoina tulossa on kilpailut, keskitytään yleensä muistuttamaan hevosta olemaan varovainen ja käyttämään myös hankalissa tilanteissa sitä oikeaa tekniikkaa, jota sille on jo pidemmän aikaa pikkuhiljaa opetettu, jotta se selviytyisi kaikista mahdollisista radalla eteen tulevista tilanteista.


Fajana hyppää siis yleensä noin kerran viikossa, mutta valmennuksissa emme yleensä hyppää määrällisesti paljoa. Fajanalla tehdään ikään kuin vain 'pakolliset' hypyt, jotka liittyvät yleensä hevosen tekniikan kehittämiseen. Kaikki mitä tehdään, tehdään hyvin ja hypyt mahdollisimman laadukkaiksi. Joskus Fajana voi tarvita juuri ennen kilpailuja viimeistely-hyppyjä, jolloin ei myöskään määrällisesti hypätä paljoa vaan keskitytään ainoastaan hevosen varovaisuuteen. Tällöin siis hyppykertoja tulee viikkoon hieman enemmän.Fajana viihtyy kentällä hyvin, ja se tykkää työskennellä myös sileällä. Teen Fajanan kanssa usein ravityöskentelyä puomien ja kavalettien avulla, sekä ratsastan mahdollisimman paljon laukkaa. Laukka on estehevosen tärkein askellaji ja pyrin työskentelemään aina enemmän laukassa, kuin ravissa. Vaihtelevaa sileän ratsastusta teen Fajanalla yleensä noin kolmena tai neljänä päivänä viikossa. Alkukävelynä käyn yleensä maastossa kävelemässä noin reilun puolen tunnin ajan.


Fajana on melko maastovarma, ja tykkää paljon maastoilusta. Suoritan treenit maastossa Fajanalla n. 1-2 kertaa viikossa, ja käytän aina mahdollisuuksien mukaan erilaisia maastoja, mm. ravirataa, metsiä, hiittirataa tai nyt syksyisin sänkipeltoja. Jos talvisin on lunta, ratsastan usein myös pellolla lumessa. Edellä mainitut ovat hyviä hevosille sekä mielen, että monipuolisen treenaamisen kannalta. Esimerkiksi keväällä treenasin Fajanan kestävyyttä raviradalla kaksi kertaa viikossa laukka-intervalli-harjoituksilla, silmällä pitäen kesän Finnderby-kilpailua, jossa hyvää kuntoa ja kestävyyttä tarvittiin.


Ratsastuksen lisäksi kaikki hevosemme tarhailevat mahdollisimman paljon, yleensä n. 8 tuntia päivässä. Kesäisin osa hevosistamme on myös laitumella, joko kokonaisella isolla pellolla tai hieman pienemmäksi rajatulla alueella. Emme yleensä tarhaa hevosia yhdessä loukkaantumisriskin takia, mutta ne tarhaavat vierekkäin, lähellä muita hevosia.


Koska osa hevosistamme on melko eläväisiä ja vilkkaita myös ulkoillessaan tarhassa/laitumella, käytämme osalla suojia/bootseja tarhassa loukkaantumisriskin ja irtokenkien takia. Fajanalla on päivisin etulajoissa bootsit suojaamassa kantoja polkemiselta ja kenkiä irtoamiselta. Viileämmillä keleillä myös suojat tai patjat + pintelit. Kesäisin en sillä öisin käytä jaloissa mitään, mutta ilmojen viilentyessä ja varsinkin hokki-aikana käytän öisin joka jalassa Back On Track- patjoja ja pinteleitä.
Ratsastaessa käytän sileällä pinteleitä patjojen kanssa ja maastossa/hypätessä jännesuojia. Etujaloissa käytän aina, hyppäämistä lukuun ottamatta, bootseja suojaamaan kantoja.

Loimitamme kilpahevosiamme sään mukaan. Kesäisin käytän yleensä tarvittaessa vain vohveli-, verkko- tai sadeloimia, muuten loimien paksuus/määrä määräytyy aina lämpötilan ja sään mukaan. Talvisin klippaamme osan hevosista, riippuen kuinka paljon ne hikoilevat yleisesti ratsastuksessa. Fajana ei talvisin kasvata talvikarvaa juuri lainkaan, joten sitä en ole klipannut, ja tuskin tulen tänäkään talvena klippaamaan. Fajana on helposti paleleva, siksi loimitan sitä hieman enemmän kuin muita hevosiamme.

Hoidan Fajanan jalkoja kylmäämällä ne jokaisen ratsastuksen jälkeen joko kylmällä vedellä tai jäisillä kylmäyssuojilla. Joskus hyppäämisen tai rankemman treenin jälkeen saatan vielä normaalin kylmäämisen lisäksi laittaa jalkoihin linimenttiä. Minulla ei ole yhtä tiettyä linimenttiä, jota aina käyttäisin, vaan käytän useaa erilaista, yleensä kuitenkin viilentävää tai kaksiteho-linimenttiä. Kylmäyssavea käytän myös jonkin verran, varsinkin kesäisin. Savi on helppo kylmäys-vaihtoehto esimerkiksi kisareissuille, jossa vedellä tai jääsuojilla kylmääminen on hankalaa.

Normaalien päivittäisten hoitotoimenpiteiden (mm. perus harjaus jne) lisäksi hevosiamme käy aina tarvittaessa fysioterapeutti-osteopaatti hoitamassa, mikäli esimerkiksi ratsastaessa hevosessa ilmenee jotain outoa, mm. toispuoleisuutta, vinoutta tai jäykkyyttä. Lisäksi hevoset kengitetään aina säännöllisin väliajoin, riippuen ihan hevosen tarpeista, ja ne viedään aina tarvittaessa eläinlääkärin tutkittavaksi jos siihen on aihetta. Rokotamme kisahevosemme puolen vuoden välein, ja raspaukset tapahtuvat aina jos siihen tarvetta on, yleensä 1-2 kertaa vuodessa.


Hevosemme saavat väkirehut aamulla ja illalla, sekä heinät aamulla, päivällä, alkuillasta ja illalla ennen tallin sulkemista. Yritämme välttää pitkiä välejä ruokintojen välissä, ja pyrimme tarjoamaan hevosille heinää mahdollisimman usein. Fajana on aina ollut hieman nirso ja huono syömään, siksi sillä on käytännössä katsoen koko ajan heinää tarjolla. Heinää se ei pahemmin suostu karsinassa syömään maasta, joten sillä on karsinassa joko heinäverkko tai iso heinäkärry karsinan oven ulkopuolella, josta se voi suoraan syödä. Fajana syö päivässä yhteensä 2,5 litraa Cubesia jaettuna aamu- ja iltaruokinnoille, sekä sen lisäksi iltaisin turvotettuna melassileikettä, pellavaa, Progutia, Greenlinea, suolaa ja kivennäisiä sekaisin yhtenä 'mössönä'.

Tavoitteena on aina tasapainoinen, terve ja tyytyväinen hevonen, joka liikkuu paljon ja monipuolisesti, sekä voi hyvin. Hyvinvoiva hevonen myös suorittaa paremmin kilpailuissa :)

Tuleeko teillä mieleen vielä jokin osa-alue hevosten hoitoon tai liikutukseen liittyen, josta en muistanut kertoa? Kommenttia saa laittaa, jos jotain jäi puuttumaan tai haluaa tietää lisää! Olisi myös mukava kuulla mitä mieltä olette tämän tyylisestä postauksesta.
Seuraavassa vastaavanlaisessa postauksessa kerron samoista asioista toisen hevosen näkökulmasta.

8 kommenttia:

 1. Tosi hyvin kirjotettu! Tuli monipuolisesti kaikkea mukaan ja ite tykkäsin koska tän tyyppisiä on aina välillä hyvä postata, koska yleensä näistä oppii jtn uutta tai sit saa uusia ideoita :)

  VastaaPoista
 2. Tosi kivasti kirjoitettu ja mielenkiintoinen :)

  VastaaPoista
 3. Olipas mielenkiintoinen postaus! :)

  VastaaPoista
 4. Todella kiva, että mielenkiintoinen postaus! :)

  VastaaPoista
 5. On aina avartavaa kuulla muiden käytännöistä. Kiitos perusteellisesta tekstistä, luin suurella mielenkiinnolla!

  VastaaPoista
 6. Toivon mukaan jaksat kirjoittaa kaikista oman sillä tää oli ihanan avartava :)

  VastaaPoista
 7. Kiva kuulla, että postaus oli mielenkiintoinen! Jatkoa luvassa siis.. :)

  VastaaPoista