maanantai 15. syyskuuta 2014

Hevosteni hoito ja liikutus: Tirppa

Tämä postaus on jatkoa edelliselle vastaavanlaiselle, jossa kerroin yleisesti hevostenhoitotavoistani ja hevosteni liikutuksesta sekä tarkemmin Fajanan hoidosta. Tässä postauksessa olisi tarkoitus kertoa samoista asioista Tirpan näkökulmasta.


Tirpan treenaamisessa tärkeintä on pitää Tirppa hyvällä mielellä ja liikutus mahdollisimman vaihtelevana, mielekkäänä ja monipuolisena. Tirppa on perusluonteeltaan erittäin mukavuudenhaluinen ja laiska, eikä sen työmotivaatio ole koskaan ollut erityisen suuri. Tämä vielä yhdistettynä hankalaan ja itsepäiseen luonteeseen saattaa aina silloin tällöin aiheuttaa pientä (ja usein vähän isompaakin) päänvaivaa ja harmaita hiuksia minulle. Jotta Tirppa ei ihan kyllästyisi työntekoon, yritän keksiä sille mahdollisimman vaihtelevia liikutusmuotoja.

Pyrin välttämään Tirpan kanssa liiallista kentällä pyörimistä ja vääntämistä, sillä siitä se tuntuu vain laiskistuvan entisestään. Kukapa haluaisi seitsemänä päivänä viikossa juosta kehää pienessä hiekkalaatikossa. Sileän ratsastusta pystyy myös osittain harjoittamaan maastossa, jossa hevoset yleensä liikkuvat mieluummin ja ovat virkeämpiä. Siispä pyrin ratsastamaan kentällä vain kahdesti viikossa, jolloin yleensä molemmilla kerroilla on kouluvalmennus. Maastossa ratsastan kaksi tai kolme kertaa per viikko, ja maastoilu voi sisältää hyvinkin erilaista treeniä eri päivinä: toisena päivänä ratsastaen pelloilla sileän harjoituksia ja toisena vaikka hiittiradalla laukaten ja tehden mäkitreeniä. Tirppa tosin ei ole ihan kaikista maastovarmin tapaus, ja tarvitsee melkeinpä aina mukaan seuralaisen. Maastopäivät määräytyvät siis lähinnä sen mukaan, saanko ketään kaveriksi mukaan maastoon.


Liikutan Tirppaa paljon myös juoksutettuna. Käytän sillä usein Pessoa-juoksutusjärjestelmää, joka on hyvä apukeino varmistaa, että hevonen liikkuu myös juoksutettuna oikein päin takaosa alla. Lisäksi hevosen täytyy tällöin itse keskittyä kantamaan itsensä ja säilyttämään tasapainonsa ilman ratsastajan apua, esimerkiksi siirtymisissä.
Alla havainnollistava kuva kyseisestä juoksutusjärjestelmästä. Narut/ohjat eivät ole siis kiinni kuolaimessa mitenkään, eikä päätä ole väkisin 'sidottu' mihinkään asentoon. Ohjat kulkevat melko löysästi kuolaimen läpi vatsan alle, ja hevonen pystyy itse päättämään muodon, jossa se kulkee. Ohjat vain ohjaavat hevosta venyttämään kaulaa eteen ja alas, samalla kun takaosan taakse sijoittuva pehmustettu osa muistuttaa hevosta polkemaan aktiivisesti takajaloilla rungon alle.


Pääsääntöisesti Tirppa hyppää kerran viikossa, joko kisoissa tai valmennuksessa. Tirpan kanssa hypätessä keskitytään yleensä sen tekniikan korjaukseen ja rataharjoituksiin.
Tirpan kohdalla vapaapäivät ovat lähinnä vain henkisen puolen kannalta tärkeitä. Vapaapäiviä on yleensä yksi tai kaksi viikossa, ja ne ovat joko vain tarhailua tai talutusta maastossa.

Esimerkkinä Tirpan liikutus viikolla 37:

Maanantai Sänkipellolla ratsastus
Tiistai Vapaa
Keskiviikko Estevalmennus
Torstai Kouluvalmennus
Perjantai Tunnin talutus maastossa
Lauantai Sänkipellolla laukkatyöskentelyä
Sunnuntai Kouluvalmennus


Tirppa tarhailee päivässä n. kahdeksan tuntia, kuten muutkin hevosemme. Kesäisin Tirppa on myös yleensä laitumella tai ruoholla takapihamme aitauksessa. Tirpan henkisen jaksamisen takia olemme joka kesä pitäneet Tirpalla laidunloman, jolloin se saa vain levätä ja ladata akkujaan laitumella, eikä sillä ratsasteta sinä aikana lainkaan. Tänä kesänä Tirppa lomaili laitumella kuukauden verran.


Hoidan Tirpan jalkoja kylmäämällä niitä hyppäämisen ja muun rankemman liikutuksen jälkeen. Vedellä/kylmäsuojilla kylmäämisen lisäksi uudet Ice-Vibe -suojat mahdollistavat uuden tavan kylmätä hevosteni jalkoja. Kylmäyksen lisäksi niissä on myös hieronta-ominaisuus. Suojat ovat siis ladattavilla akuilla toimivia hierontasuojia, joiden pieniin taskuihin laitetaan irralliset kylmäpalat, jotka jäädytetään pakastimessa kylmiksi. En ole näitä ehtinyt vielä hevosillani kokeilla, joten vielä en voi jakaa minkäänlaisia kokemuksia näistä.
Kylmäämisen lisäksi käytän silloin tällöin erilaisia linimenttejä viilentämään jalkoja tai lisäämään niiden verenkiertoa. Tirppaa hoitaa fysioterapeutti-osteopaatti aina tarvittaessa, yleensä n. kerran kuussa. Lisäksi hoidamme Tirpan lihaksistoa kotona Tens-laitteella.


Tirppa on tälläkin hetkellä klipattuna, ja loimitus tapahtuu aina sään ja lämpötilan mukaan. Näillä lämpöasteilla ei ulkona vielä tarvita loimea, mutta öisin käytössä on nyt kaulakappaleellinen paksu villaloimi. Tirpalla on tapana talvisin kasvattaa pitkä talvikarva, joten se täytyy klipata useamman kerran vuoden kylmemmällä puoliskolla. Klippaamisella yritämme ehkäistä hevosten hikoilemista, sillä hevosten ollessa märkiä vilustumis-/kylmettymisriski on suurempi, varsinkin nyt ilmojen kylmentyessä.

Tirpan ruokinnassa pääosassa on muiden hevosten lailla laadukas heinä, jota se saa riittävästi. Sen lisäksi se syö kaksi litraa kauraa ja kaksi litraa Booster-täydennysrehua päivässä. Lisäksi vielä iltaisin turvotetaan yhdeksi mössöksi pellavaa, progutia ja melassileikettä. Välillä syötämme hevosillemme Psyllium-kuureja, sillä ne kaikki tarhailevan hiekkatarhoissa, ja psylliumin avulla yritämme ennaltaehkäistä mahdollisesta hiekansyönnistä johtuvia ongelmia.


Seuraavassa vastaavanlaisessa postauksessa tarkemmin esiteltynä Gromer ja Pinkku!

2 kommenttia:

 1. http://sirajavenla.blogspot.fi/ ootko huomannut että ton blogin kirjoittaja oli kirjoittanut ihan samanlaisen postauksen heti sen sun ekan tälläsen postauksen jälkeen? :D olis nyt edes vähän tehnyt siitä omanlaisen eikä vaa suoraa matkinut..
  mut tää postaus tirpastaki oli tosi kiva ja mielenkiintonen! ja kivoja kuvia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainitsi kyllä saaneensa idean tästä blogista eikä se nyt ihan samanlainen ole :D

   Poista