torstai 12. toukokuuta 2016

Fajana varsoi vihdoinkin!

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä saapui maailmaan pieni ja reipas ori-varsa, joka oli jo vartin ikäisenä kovasti nousemassa ylös, vaikkei jalat vielä ihan kantaneetkaan. Synnytys sujui melko nopeasti ja pienellä avustuksella saatiin varsa hyvin ulos. Fajana oli mennyt liian lähelle seinää varsomaan ja varsa ei kokonaan mahtunut ulos seinän tullessa vastaan, joten jouduimme hieman auttamaan varsaa ulos ja siirtämään sitä hieman sivummalle. Aluksi varsa ei meinannut myöskään löytää tissille avustuksesta huolimatta, ja jouduimme lypsämään ternimaitoa tuttipulloon ja juottamaan varsaa jotta se saisi kaikki tärkeät vasta-aineet ternimaidosta. Nyt vajaan vuorokauden ikäinen varsa on jo onneksi löytänyt itse tissille ja juominen sujuu aivan normaalisti :) Intoakin olisi kovasti päästä vähän reippaammin menemään mutta liikkuminen on vielä kovin huteraa ja kömpelöä. Huomenna tai ylihuomenna käydään vähän ulkoilemassa, täytyy sitten ottaa parempia kuvia varsasta.

Seurasimme Fajanaa ja varsomisen alkua kotoa valvontakameralla, mutta varsomisen edetessä menimme sitten talliin auttamaan. Melko vähällä valvomisella pääsimme tällä kertaa, vain kaksi yötä valvoimme, aikaisempina öinä heräsimme vain muutaman kerran tarkistamaan kamerasta. Fajanan varsomisen laskettu aika oli vasta 17.5. eli varsa tuli hieman etuajassa. Fajana ei kovinkaan kummoisia merkkejä varsomisesta näyttänyt etukäteen, vain pienen pienet vahatipat paria päivää aikaisemmin, mitään muuta ulkoista merkkiä varsomiseen ei Fajana antanut. Nyt vielä seurailemme varsan tilaa ja vireystasoa, muuten kaikki on tähän asti mennyt melko sujuvasti ja hyvin, toivotaan että varsa pysyy pirteänä eikä tulisi ikäviä yllätyksiä :)

Fajana oli ensikertalais-synnyttäjänä selkeästi hyvin ihmeissään ja hämillään, mutta kovin tyytyväisen oloinen kun varsa oli syntynyt, ja niin onnellinen pienestä varsastaan <3


Tässä hieman kuvien muodossa varsomisen sujumista, kameran kello on tunnin jäljessä eli synnytys käynnistyi joskus siinä puoli yhden aikaan.
Ponnistelut alkaneet juuri, tässä vaiheessa Fajana vielä nousi ylös usein ja vaihteli asentoa jonkin verran


Tässä kuvassa harmillisesti varsa ei ihan näy kameraan, mutta jalat ja pää jo ulkona, ja tosiaan melko lähellä seinää.
 
Vastasyntynyt varsa ja hämmästynyt Fajana. Varsa kokonaan ulkona n. klo 01.15

Onnellinen mutta väsynyt <3

 
 
 
Ensimmäistä kertaa ylös!
 

 
 <3

Äiti ja varsa päiväunilla <3

3 kommenttia: